Succes al universitarilor din Bănie la Salonul Internaţional al Creativităţii Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii

Mediul universitar craiovean a obţinut multiple recunoaşteri ale rezultatelor cercetării la Salonul Internaţional al Creativităţii Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii (22-24 martie, 2017).

Echipa laureaţilor este alcătuită din: prof. dr. ing. Daniela Tarniţă, s. l. dr. ing. Ionuţ Geonea şi drd. ing. Alin Petcu (Facultatea de Mecanică, Universitatea din Craiova) şi prof. dr. Dan Tarniţă (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova). Aceştia au participat cu trei invenţii din domeniul medicinei (al dispozitivelor de tip proteze, orteze şi exosckeleton, cu aplicare directă în domeniul ortopediei şi recuperării medicale).

Echipa de cercetători care a reprezentat centrul universitar craiovean s-a întors acasă cu un palmares impresionant:

– Trofeul de excelenţă PROINVENT 2017 – Daniela Tarniţă şi Dan Tarniţă

– Diploma de Excelenţă pentru intreaga activitate de inovare, susţinere a cercetării ştiinţifice şi inventicii româneşti, din partea Instituţiei Prefectului judetului Cluj –acordată prof.dr.ing. Daniela Tarniţă

– Medalia de Aur şi Innovation Award – pentru grupul de invenţii cu aplicare în domeniul medical prezentate la Salon, din partea Universităţii Politehnica din Bucureşti – Daniela Tarniţă, Dan Tarniţă şi Ionuţ Geonea

-Cupa şi Premiul special din partea Universităţii„Lucian Blaga” din Sibiu

-4 medalii de aur – câte o medalie de aur din partea juriului PROINVENT 2017 pentru fiecare brevet prezentat şi o medalie de aur suplimentară din partea Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.

-o medalie de bronz din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Recunoaşterile au venit pentru:

1. Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de sold, utilizând materiale inteligente.

2. Exoschelet modular cu aplicații în recuperarea locomotorie a membrelor inferioare umane.

3. Dispozitiv pentru recuperarea progresivă a mişcărilor articulaţiilor umane utilizat în sistemeortotice

 

O echipă de cadre didactice de la Universitatea din Craiova a obținut medalia de aur la Salonul de Invenții de la Geneva pentru crearea unui sistem de măsurare pentru determinarea pierderilor de energie electrică. Invenția se numește "Sistem și metodă de măsurare pentru determinarea simultană a mărimilor electrice din stații, substații și posturi de transformare". Pentru această invenție, a fost obținut brevetul cu nr. 00127575, data publicării mențiunii acordării brevetului 30.12.2015, B.O.P.I. nr. 12/2015, titular Universitatea din Craiova. Inventatori: Nicolae Petre Marian, Vlăduț Gabriel Cătălin, Constantinescu Mircea-Cătălin, Nicolae Ileana-Diana, Nicolae Marian-Ștefan și Constantinescu Ioana-Irina.